Bond van Oranjeverenigingen ontmoedigt oplaten van ballonnen

Goed nieuws! De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft besloten om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen.

Jaarlijks gaan er in Nederland naar schatting 1 miljoen ballonnen de lucht in. Een groot aantal daarvan wordt nog altijd opgelaten ter gelegenheid van de viering van Koningsdag en andere festiviteiten. Ballonnen staan in Nederland op nummer 5 van het meest gevonden zwerfafval aan onze kusten. Er worden gemiddeld op elke 100 meter strand 12 ballonnen gevonden. De ballonresten zijn dodelijk voor dieren.

De Oranjebond laat in een nieuwsbericht weten: “De KBOV vindt het gebruik van ballonoplatingen niet meer passend in een wereld waarin we meer en meer de verantwoordelijkheid nemen om het leven te beschermen tegen milieuvervuiling. Daarom stimuleert de KBOV haar leden om alternatieven voor ballonoplatingen te gebruiken die het Koningsdagfeest of andere festiviteiten feestelijk kunnen inluiden.”

Dierbewustleven benaderde afgelopen jaren honderden oranjeverenigingen om hen te informeren over de schadelijke gevolgen van ballonnen oplaten voor natuur en dieren. Steeds meer oranjeverenigingen lieten gelukkig al weten te kiezen voor een dier- en milieuvriendelijk alternatief. We hopen dat dit advies van de Oranjebond eraan zal bijdragen dat ook andere oranjeverenigingen die stap zullen zetten.

Wil je meehelpen het oplaten van ballonnen te voorkomen? Kijk voor meer informatie en een voorbeeldbrief op https://www.dierbewustleven.info/en-de-natuur/ballonnen/. En voel je vrij de foto’s te gebruiken van ons experiment met biologisch afbreekbare ballonnen (www.ballonnenexperiment.nl, graag met bronvermelding) om je verzoek aan organisator of gemeente te ondersteunen.