Hoe dolfijnvriendelijk zijn de politieke partijen?

Onlangs hebben 8 dierenorganisaties, waaronder Dierbewustleven, bij verschillende politieke partijen die op 15 maart meedoen aan de verkiezingen geïnformeerd naar hun standpunten op het gebied van zeezoogdieren. We stuurden hen een aantal vragen in de vorm van stellingen die met ‘voor’ of ’tegen’ konden worden beantwoord. De vragen gingen over de dolfijnenslachtingen in Taiji, de handel in dolfijnen en over dolfinaria.

De partijen die wij benaderd hebben, zijn: 50PLUS, Artikel 1, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, Forum voor Democratie, GroenLinks Nieuwe Wegen, Partij voor de Dieren, Piratenpartij, PvdA, PVV, SGP, SP, VNL en VVD. Alle partijen zijn tweemaal gemaild. Na het in eerste aanleg toesturen van de vragenlijst is er in een later stadium nog een herinnering toegestuurd. In geval van een negatieve respons, hebben we nog via een mail vriendelijk aangedrongen de vragenlijst toch in te vullen. De vragenlijst is een initiatief van Bite Back, Dierbewustleven, Dolphinmotion, Een DIER Een VRIEND, Free Morgan Foundation, Free Spirit, Sea First Foundation, Stop Dierenleed Nederland.

Naast het versturen van de vragenlijst hebben we ook de verkiezingsprogramma’s en de websites van de verschillende partijen bekeken en hoe partijen de afgelopen jaren in de Tweede Kamer hebben gestemd bij moties over verwante onderwerpen. De conclusie: er blijkt nog een lange weg te gaan.

Door te klikken op het icoontje hieronder kom je bij de uitkomsten van het onderzoek.