Kinderen vragen organisatie Kallemooi: hijs déze haan de lucht in!

Leyla, Elyssa en Mila hebben de organisatoren van Kallemooi op Schiermonnikoog gevraagd geen echte haan te gebruiken voor hun Pinksterfeest. Maar in plaats daarvan een speciale vlag in de mast te hangen die ze de organisatie cadeau doen. De vlag toont een foto van een haan gesierd door de kleuren van Schiermonnikoog.

Het Kallemooi feest, dat zijn oorsprong in de zeventiende eeuw vindt, levert al jaren felle protesten op onder dierenvrienden en –organisaties. Voor de feestelijkheden van Kallemooi wordt een levende haan tot meer dan 18 meter hoogte in een mast gehesen en gedwongen daar, in weer en wind, 3 dagen opgesloten te zitten en blijven hangen. Ondanks landelijk geuite zorgen besluit de organisatie jaar in jaar uit de traditie voort te zetten.

Dierenvrienden Leyla, Elyssa en Mila hopen dat hun mooie vlag de organisatie dan toch éindelijk overtuigt om geen echte haan meer te gebruiken: “De vlag is veel leuker voor mensen om naar te kijken en voor de haan, want dan hoeft hij ook niet in een donker mandje opgesloten te worden.”

Stichting Bite Back, Stichting Dierbewustleven en opvang Ex-legkipjes sluiten zich volledig aan bij de oproep van de jonge vrijwilligers aan de Kallemooi-organisatie. Vlaggen horen immers in masten. Hanen niet.

Woordvoerder Alex Romijn van Bite Back: “Een haan in een mand proppen, 3 dagen op grote hoogte aan een mast laten hangen, in weer en wind, het neerhalen en weer uit de mand rukken te midden van een jubelende, luidruchtige menigte: het is allemaal gesol met een dier zonder dat het enig redelijk doel dient. Het getuigt niet van een respectvolle omgang met dieren.”

“De haan loopt bovendien onnodig risico’sDe Kallemooi-organisatie heeft immers geen invloed op de weersomstandigheden. Ook valt niet te voorkomen dat het dier stress ondervindt als hij dagenlang zit opgesloten in een krappe mand, zonder deugdelijke voedselvoorziening en zonder enige mogelijkheid om zijn natuurlijk gedrag uit te oefenen”, aldus Danny Bakker van Dierbewustleven.