Bio-ballon na 7 jaar buiten in vijverwater nog altijd niet vergaan.

Ballonnen oplaten, mensen vieren of gedenken er regelmatig iets mee. Wat alleen nog vaak wordt vergeten, is wat er met de ballonnen gebeurt zodra ze uit ons gezichtsveld zijn verdwenen. Ballonnen komen uiteindelijk in de natuur terecht en blijven daar jaren als zwerfafval achter. Ook vormen ze daar al die tijd levensgevaarlijke risico’s voor dieren die ermee in aanraking komen.

Er wordt veel reclame gemaakt voor 100% biologisch afbreekbare ballonnen. Deze zouden natuur- én diervriendelijk zijn, omdat ze zogezegd snel zouden verteren. De realiteit is dat latex ballonnen al decennia gangbaar worden gebruikt bij ballonoplatingen. Maar door slimme marketing vanuit de ballonindustrie met labels als ‘groen’ en ‘bio’ onder consumenten opeens een milieuvriendelijk imago kregen. Een mythe die, ondanks alle media-aandacht voor de schadelijke gevolgen van ballonoplatingen de laatste jaren, zelfs vandaag de dag nog moeilijk te doorbreken blijkt.

Dierbewustleven besloot daarom enkele jaren geleden de proef op te som te nemen. We hebben een aantal biologisch afbreekbare ballonnen verzameld. En deze buiten bewaard in respectievelijk slootwater, zeewater en op het droge, sommige in de schaduw, sommige op een voor de zon goed bereikbare plek. De uitkomsten zijn schokkend. De oudste ballonnen hebben inmiddels de twijfelachtige mijlpaal van 7 jaar (!) bereikt. En ze zijn…. nog altijd niet vergaan.